Svert Kupa – egy izgalmasra sikerült a verseny

Szerző: admin | 2022-09-05 07:28

Svert Kupa – egy izgalmasra sikerült a verseny

Augusztusban a svertes hajók országos ünnepe volt Zamárdiban. VIII. Svert Kupa Zamárdi - DELL túraverseny és Svert Kupa Zamárdi - Ifjúsági túraverseny, amely 2021 óta Somogy megye kincseként szerepel a megyei Értéktárban. Szélben és élményekben gazdag versenyeket zártunk a 2022. évben.  Amelyek éredménylistái már a versenyek után megjelentek és fényképalbumaink elérhetőségeivel együtt itt is elérhetőek. 

Az idei Svert Kupa meglehetősen mozgalmasra sikerült a Balaton szeszélyeinek köszönhetően. Az előrejelzés gyenge szellőt jósolt késő délutánig, azaz a szintidő végéig. A 9 órai rajt előtt úgy tűnt be is válik az jóslat, de 10 perccel a dudaszó után már más képet mutatott kedvenc tavunk. A tihanyi szoros felől érkezett egy erőteljes frissülés és meglódultak a csordogáló hajók! A felnőttek után fél órával rajtoló ifik már igencsak jó szélben vágtak neki a távnak. Azok, akik teljesítették -néha borulás után is – azt mondják az eddigi legjobb szeles versenyeink voltak. Egy biztos rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodott sok vitorlázó az idén. Így mozgalmasan és sikeresen zajlott le Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének tiszteletbeli fővédnökségével, mint a túraverseny, mint pedig az Ifjúsági túraverseny Zamárdiban, az élénk szélben a 179 nevező hajóból 115 hajó fejezte be a futamokat. A felnőttek közt az egytestűek versenyét – s így a Svert Kupát - idén a Fabatka nyerte Kalfsbeek-Dobóczi Anna kormányzásával, míg a katamaránoknál Diótörő győzött Róka Sándorral és Péterrel. Az ifiknél Kristóf Ábel és Góczán Dániel futott be első egytestűként a Csilly fedélzetén, míg a katamaránoknál Tácsik Máté és Sebők Márton bizonyultak abszolútban a legjobbnak.

 

Küzdelem a fedélzeten

Az elszánt kitartást a vitorlás sportban jól példázza a Svert Kupa Zamárdi - DELL túraverseny egyik - Szántódról érkezett egysége, akik a cél előtt felborulva addig kapaszkodtak a hajójukba még az velük együtt besodródott a vonalon túlra. Így a hajót nem elhagyva - csak a megszokottól kicsit más pozícióban - érvényesen fejezték be a versenyt.

Svert Kupa Zamárdi - Ifjúsági túraverseny mezőnye is kitartásról tett bizonyságot. A többi közt az a fiú, aki a rajt előtt pár perccel még az Optimist szakadt vitorlájával küzdött, de amint tudott a mezőny nyomába eredt és végül dobogós is lett. Vagy azok a katamarános ifjak, akik villámsebesen állították vissza a hajót borulás után és csak azt figyelték közben, merre járnak az ellenfelek. Értük, a hihetetlenül lelkes fiatal sportolókért érdemes ilyen versenyeket szervezni. Ők azok, akik ebben a tudást is igénylő szélben kitartva mentek előre, küzdöttek egymással és az elemekkel. Ők a vitorlás sport jövője.

 

Történelmet írt a Svert Kupa

Ezt az Magyar Vitorlás Szövetség elnöke mondta a versenyzők előtt tartott ünnepélyes díjátadó nyitányaként rólunk, meglátása szerint még egyéb „hozadéka” is lesz a svertes hajók ünnepének, azaz a Svert Kupának. Egyúttal köszönjük Gerendy Zoltánnak az MVSZ elnökének, hogy a Balatonon éppen zajló 420-as világbajnokság zárógálája idején is időt szakított a Svert Kupára Zamárdiban, jelezve ezzel az azt irányt is, hogy a svertes hajós közössége és versenyünk fontos a Magyar Vitorlás Szövetség vezetése számára. Köszönjük még tágabb otthonunk a csodálatos Somogy megye képviseletében Dr. Szajcz Adriánnak, a Megyei közgyűlés alelnökének, hogy a szombat estét ránk szánta Zamárdiban, velünk együtt a ünnepelve a versenyzőket.

Köszönjük szponzorainknak: HRP Europe Kft, Dell, Wellensteyn Hungary, Wellis a rendületlen kitartást, a sok támogatást!  Továbbá a T-Systems és a DJI illetve a GOOPro technika támogatását.  

Köszönet illeti még két helyi Zamárdi vállalkozásnak a Fenegyerek Pálinkanak és Peti Pince Zamárdinak, hogy díjakkal szerzett örömet Pach Gábor pálinkafőző mesternek meg külön azt is, hogy a Szili Józsi által főzött esti versenyzői vacsorát a "nagy izgalmak" után megfejelte egy kis lélekerősítővel is a felnőtt versenyzőink számára. Köszönjük Zamárdi Önkormányzatának, hogy használhattuk Zamárdi kikötőjének területét.

 

Hírvivők

 

Zamárdi jó hírét nem csak a Svert Kupáról szóló cikkek, tudósítások viszik szerte az országban, hanem az a több száz vitorlázó is, akik a versenyre érkeznek hozzánk az ország számos pontjáról, sőt egyre többen határainkról túlról is!

Ezen felül, a Svert Kupa Vitorlás Egyesület szervezésében, együttműködve az Agrárminisztérium Hungaricum főosztályával, továbbá tartalmilag a Somogy Megyei Önkormányzattal és szakmailag a Magyar Vitorlás Szövetséggel is, egy kisfilm készül a tradicionális balatoni hajók, a jolle vitorlázás történetéről hazákban, amelynek legnagyobb hazai versenye és mára már mondhatjuk egyik jelképe is lett versenyünk, a Svert Kupa.  

E film, amely terveink szerint 2023 év elején kerül majd bemutatásra, nem csak a Svert Kupát, hanem az által Somogy Megye vitorlás hagyományait, történetét is bemutatja majd. Kiegészülve természetesen napjainkban készült felvételekkel a Svert Kupáról és Zamárdiról.

 

Eredmények és emlékek, avagy versenyről készült fényképek 

 

Az eredmények a  VIII. Svert Kupa Zamárdi 2022. csoportunkban olvashatóak részletesen:

 

A versenyekről fénykép albumok elérhetőek itt:

Svert Kupa 2022. Svert Kupa - DELL túraverseny és Ifjúsági” albumunkban több mint 130 légi és földi felvétel található itt: https://bit.ly/3TLglc7

Kovács Zita a Kovács Zita Photographer oldalára több mint 300 képet töltött fel ide: https://bit.ly/3bXRvV6

Természetesen az oldalainkon és más médiumokban is megjelentek egyéb cikkek, fényképek a versenyekről.

Jövőre veletek ugyanitt!