Hamarosan startol a Svert Kupa túra és Ifjúsági túraverseny Zamárdiban!

Szerző: admin | 2022-08-03 03:55

Hamarosan  startol a Svert Kupa túra és Ifjúsági túraverseny Zamárdiban!

Elég mozgalmas évet tudunk magunk mögött, de eltelt ez az év is, így közeleg a jolle hajó ünnepe a Svert Kupa! Az amatőr svertes vitorlás hajók versenye 2022. augusztus 13. szombaton fut ki Zamárdi előtti vízterületen. Ezen a napon lesz a VIII. Svert Kupa- DELL túraverseny és külön pályán és rajtaidővel a Svert Kupa Ifjúsági – DELL túrverseny is.  

Hihetetlennek tűnik, de már a VIII. Svert Kupa rajtol idén augusztusban, miután az1929-ben éltre hívott versenyt 2015-ben sikeresen újjáélesztették a szervezők, sőt már a „szerelemgyereknek” becézett – és egyre növekvő népszerűségű- Svert Kupa ifjúsági túrverseny is az V. évéhez ért. A versenykiírása és versenyutasítások természetesen már rég elérhetőek itt: https://bit.ly/3J4aOZh

 

Az online nevezés 1 hete már sikeresen lezajlott. Ezent a nevezőszám hozta az elmúlt évek dinamikus növekedését, a személyes nevezési nap még hátra van, amelyt 2022. augusztus 12én (pénteken) lesz Zamárdi Bácskai utcai kikötőjében. Ennek zárása után tudjuk majd hányan rajtolnak pontosan 2022. augusztus 13. szombaton, 9.00 órakor a Svert Kupán, míg 9.30 órakor a külön túraútvonalon rendezendő Svert Kupa Ifjúsági versenyen.

 

A verseny követően aznap 19.00 órakor lesz Zamárdi kikötőjében mindkét verseny ünnepélyes díjátadója, amelyet a szokásos közös versenyzői vacsora követ.

Az idei éremesőt Gerendy Zoltán az MVSZ elnöke és a Svert Kupa tiszteletbeli védnökeként Biró

Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adja át Mátay Lászlóval a Svert Kupa Vitorlás

Egyesület elnökével tartandó ünnepélyes díjátadón.

 

Az érmek mellé járó tárgyi díjazásról a verseny támogatói gondoskodnak idén is, amelyek névszponzorunk a DELL mellett, a HRP, a Wellis Magyarország, Wellensteyn, , míg a T-Systems, az Ardiante és a Fenegyerek pálinka pedig a lebonyolítás támogatásában veszik ki részüket a 2022. évben.

A DELL idén is értékes tárgyidíjazában részesíti – sorsolásos alapon- az önálló hajóosztályok legjobbjai közül egy egyiket, vagyis az egy és kéttestű hajóosztályt külön értékelve mindenki egyenlő eséllyel indul a DELL XPS 13 és a DELL Inspiron 15 legújabb gépeiért. Az abszolút győzteseknek is a Svert KUPA mellé a DELL adja a tárgyí díjakat. Ahogy az Ifjúságii túraverseny egy és kéttestű abszolút győztesinek is. 

   

A 2021-ben Somogy Kincseként Értékké nyilvánított Svert Kupáról idén rövid film is készül, amely a Hungarikumok projekt keretében mutatja be a versenyek keresztül majd a balatoni tradicionális sekélyvízi vitorlázás múltját és jelenét, ehhez a versenyen a DJI drónjával készülnek légi felvételek is.

 

Svert Kupa Zamárdi története

1929. augusztus 12-én, egy verőfényes nyári napon vitorlások gyülekeztek Zamárdi partjainál. A már akkor is népszerű fürdőzőhely közönsége a partról figyelve csodálhatta meg a gyönyörű hajókat, köztük a kor leggyorsabbja közé számító 22-es Binnenjollékat. A verseny még az 1929. évi december 3-i Magyar Vitorlás Szövetség megalakulása előtt jött létre, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Emil volt. A Szövetség alapítói közt, ott van az első Svert Kupát Balatonzamárdi Fürdőegyesület felkérésére megrendező Balatoni Yacht Club (BYC), a Magyar Athlétikai Club (MAC) Motorsport és Vitorlázó Osztálya, a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet jogutódjaként a Keszthelyi Yacht Club (KYC), Királyi Magyar Yacht Club (KMYC) és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club (VVYC)is. Térjünk vissza a Balaton legrégebbi, ma is aktív versenyére a Svert Kupára.

 

A Balatonzamárdi Fürdőegyesület felkérésére, a Balatoni Yacht Club rendezésében az első Svert Kupa mezőnye tehát 1929. augusztus 12-én sorakozott fel a rajtvonalnál, hogy kiderüljön, ki a legjobb a kis merülésű hajók közül Zamárdi vizein. A remek 22-es fahajók, hírnevükhöz méltóan jól szerepeltek, az első helyen is egy ilyen vitorlás futott be a célba, Dr. Margó György kormányzásával. A kor szokásinak megfelelően a győztes hajó kormányosa egy kis réztáblát vehetett át, rajta a helyezéssel és verseny dátumával. Ez aztán a vitorlást díszítette, hogy mindenki láthassa az elért eredményeket. A 22-es versenyjollék nem csak a Svert Kupán szerepeltek jól, 7 évvel később a Kékszalagon is egy ilyen hajó győzedelmeskedett, s címét a következő tókerülőn is megvédte.

 

A múlt és a jelen, egy hagyomány újjáéledt

Manapság egy rendezvény szervezésekor gyakran keresnek történelmi gyökereket, és felelevenítenek történéseket nagyapáink, dédapáink ifjúkorából. A Svert Kupának is vannak történelmi hagyományai Somogy megyében, azaz Zamárdiban, csak most épp fordítva történt a dolog. A már elnevezett és szervezésben lévő versenyről derült ki, hogy a névnek és a hozzátartozó szellemiségnek történelmi gyökerei vannak.

 

A Svert Kupa nevet a szervezők választották utalva a magyar vitorlázás történelmében hagyományos balatoni hajók jellegére a svertes jollékra, hiszen ennek őrzése céljából szerettek volna egy tradicionális hajóknak szóló jolle versenyt. Ezt követően mikor a megrendezést támogató Zamárdi város önkormányzata elé került a terült használati kérelem, akkor derült ki, hogy több mint nyolc évtizeddel ezelőtt már volt itt egy ilyen regatta. Ennél sokkal többet nem is lehetett tudni jó ideig, de a verseny után jelentkezett a szervezőknél Zamárdiban Margó György, akinek az édesapja nyerte az első Svert Kupát. Szerencsére megőrizte a kis réztáblát, és néhány fotót is. Az is kiderült, hogy a korabeli versenyen mintegy tucatnyi hajó indult, főként 22-es versenyjollék. A szervezők innét lelkes, de rögős múlt kutatásba kezdtek, amelyet mára már sikerült a lehetőségekhez képest rekonstruálni. Ennek eredménye lett, hogy kiderült a véletlen úgy hozta, hogy nem csak a Svert Kupa neve, a verseny jellege, de még az augusztusi dátum is ugyanaz volt 2015-ben, mint 1929-ben. Ezután 2016-tól már tudatos hagyományápolás miatt jön létre a Svert Kupa. Amelyet ma már a vitorlázók egymást közt a hagyományos balatoni hajók, azaz a svertes hajók Kékszalagjának neveznek, lévén népszerűsége, a nevező számok tekintetében is a határon innen és határon túl az ország legnépszerűbb versenyei közé repítette.

 

Tehát, 2021-ben már az újjáélesztést követő VII. nagy sikerű Svert Kupán az eredeti történelmi dokumentumokkal és tárgyakkal kiegészülve rendezzük meg. Így továbbra a Svert Kupa Magyarország legrégebbi ma is aktív vitorlásversenye, amely a Balaton és Zamárdi, mit tóparti település jó hírét viszi az országban és határon túl a tradicionális balatoni hajózást népszerűsítve.

Svert Kupa Vitorlás Egyesület a Svert Kupa jogtulajdonos szervezője és a balatoni vitorlás tradíciók ápolása

Őrizzük indulástól kezdve a versenynek következetesen meghatározott célja balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás, mint sport, balatoni vitorlás hajózás hagyományőrzése, azaz Balaton és Balatoni vitorláshajózás hagyományainak tiszteletének továbbvitele.

 

Ezzel a céllal hoztuk létre 2017-ben civil szervezetként a Svert Kupa Vitorlás Egyesületet, amely azóta kizárólagos jogtulajdonosaként szervezi a regattát minden évben Zamárdiban. A verseny mindvégig és a jövőben is amatőrversenyként fog megrendezésre kerülni, azért is, mert a versenysport utánpótlására tehetséges versenyzőket is így lehet leghatékonyabban elérni és azért is, mert a tradicionális vitorlázás szeretete, a Balaton vízének hajós tisztelete sok emberben közös, így amatőrök tömegét adja. Akik számára a tudásuk összemérésével járó közös vitorlás ünnep a Svert Kupa az egyik legrangosabb és legnépszerűbb verseny lett napjainkra és ezt az értéket, elismerést tőlük, - szeretnénk megőrizni.

Továbbá az egyesület tevékenységén belül a Svert Kupa Ifjúsági versenyeket V. évvel ezelőtt azon nem titkolt céllal hoztuk létre, hogy az általános és középiskolai korosztállyal megszerettessük a vitorlázás élményét, megismerjék a versenytudatos fair viselkedés szabályait, közösségként megélve az egészséges versenyszellemet.

Nem csak a verseny szervezésnél, hanem a díjazásoknál is figyeltünk, hogy a tradicionális jolle hajókkal versenyzők egyenlő eséllyel és teljesítményünk egyenlő elismerésével szerepeljenek. Ezért van hazánkban talán egyedüliként külön az egy és kéttestű hajóosztály és abszolút értékelése a Svert Kupán. Ezzel is őrizzük a vitorlás tradíció azon fontos alapjait is, amely nem csak a vitorlás hajók technikai tudását méri csak, vagy erősebben össze, hanem az azt irányító emberek a hajósok tudását, kitartását is.

Ez tehát a Svert Kupa, amely a XXI században tudatosan és rendkívül népszerű módon őrzi a balatoni vitorlázás értékeit a Svert Kupa Vitorlás Egyesület által a Magyar Vitorlás Szövetség népes családjának tagszervezetét.

 

A verseny honlapja: www.svertkupa.hu

Versenykiírások itt: https://bit.ly/3J4aOZh

Elérhetőségünk: svertkupa@gmail.com