2021, amikor dupla öröm a találkozás! Jön a VII. Svert Kupa!

Szerző: admin | 2021-06-24 08:52

2021, amikor dupla öröm a találkozás! Jön a VII. Svert Kupa!

Jó szelet mindenkinek! Arról már többségetek nyilván értesült, hogy a VII. Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny és a IV. Svert Kupa- DELL ifjúsági túraverseny idén – az eredeti tervek szerint - 2021. augusztus 14-én kerül megrendezésre! Azaz augusztusban találkozunk az ország legnagyobb, kizárólag jolle hajós rangadóján! 

Jó szelet mindenkinek! Arról már többségetek nyilván értesült, hogy a VII. Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny és a IV. Svert Kupa- DELL ifjúsági túraverseny idén – az eredeti tervek szerint - 2021. augusztus 14-én kerül megrendezésre! Azaz augusztusban találkozunk az ország legnagyobb, kizárólag jolle hajós rangadóján!

Az elmúlt évek nehéz időszakot hoztak sok tekintetben, a még mindig köztünk élő világjárványra tekintettel természetesen mi is figyeljük a híreket, a jelenleg és esetleg jövőbeli hatályos előírásokat betartjuk a versenyek tekintetében. Az optimizmusunk „beérve” a versenyeket az eredeti időpontban tudjuk megrendezni. Az esélyegyenlőség jegyében találnak új tulajdonosukra 2021 –ben is az értékes DELL gépek. Tervezünk versenyzői vacsorát, reméljük meg is tudjuk azt tartani. Rátérnénk az idei versenyeket érintő információkra!

VII. Svert Kupa 2021. augusztus 14.! A 92 éve Zamárdiban először megrendezett Svert Kupa és a tradíciója sikeres újjáélesztését követően idén 7. alkalommal kerül rendezésre a népszerű Svert Kupa Zamárdi - DELL túraverseny. A verseny fennállása óta a DELL névszponzorációjával jöhet létre minden évben. Az 1929 –es indulással a Svert Kupa a Balaton legrégebbi, ma is aktív vitorlásversenye.

Az egyik legnagyobb történt változás a 2020-as évben, amelyet idén is megtartottunk! Ez a DELL által felajánlott rendkívül értékes egy és kéttestű fődíjakat érinti! A hagyományoknak megfelelően az abszolút győztesek külön értékelés alapján egy és kétestű értékes tárgynyereményeit továbbra is a DELL biztosítja, mint a verseny kezdetőktől kitartó - e tekintetben és termékeiben a megbízhatóságáról ismert – névszponzora. A DELL magyarországi disztribútorával a HRP Europe Kft. -vel együttműködve.

A tavaly csavartunk egyet a szokásokon! A DELL által egy és kétestűek számára biztosított nagy értékű számítógépek nem az abszolút győztest illető fődíj lesz, hanem a legjobbak, legjobb lehetősége” elvet követve az önálló hajóosztályok legjobbjai közül kerül „kisorsolásra” az ünnepélyes díjátadón! Mit jelent ez?

Sokat agyaltunk azon, hogy tudjuk megőrizni a Svert Kupa amatőr jellegét és hangulatát, amelyen nem csak profi vitorlázók, hanem amatőrök is szívesen versenyeznek. Ez eddig évről évre sikerült.

Ugyanakkor mindenki teljesítményének, vitorlás tudásának szeretnénk egyenlő eséllyel biztosítani, hogy fődíj számára is elérhető legyen. Hiszen az emberek tudását, szakértelmét a vitorlázáshoz, annak szeretetéhez tiszteletéhez nem az határozza meg kinek milyen típusú hajója van. Az csak a technikai rész, amelyet szeretnénk, ha egészséges egyensúlyban maradna a jövőben a vitorlázáshoz szükséges embert technikával, tudással

Tehát az idei évben az abszolút győztesek egy és kétestű különértékelt DELL tárgynyereménye és az hajóosztályonkénti értékelés más szponzoraink által biztosított tárgynyereményekkel is megmarad. A DELL két ultrabookját viszont az önálló hajóosztályok első helyezettjei közt fogjuk kisorsolni a helyszínen, az egy és kétestű hajosztályokat egyelőre továbbra - ebben is - is külön értékelve. Ezzel minden svertes jolle hajóosztály legjobb képviselője egyenlő eséllyel indul, a versenyek fődíjaiért A versenyek kiírásait utasításait később tesszük részletesen közzé és a fenti változás az ifjúsági versenyt nem érinti, annak továbbra is DELL abszolút nyertes tárgyi díjazása lesz.

Preferált online nevezés és nevezési tudni valók, helyszíni nevezés csak a verseny előtti napon lesz!

 Az online nevezés a www.svertkupa.hu oldalon fog történi a nevezés továbbra is csak a a befizetett nevezési díjjal érvényes. Online nevezni 2021. augusztus 02- augusztus 09 közt lehet majd, a Wellis Magyarország támogatja az online nevezésünket így az online nevezők kis meglepetésekre számíthatnak, erről majd később.

A nevezési csomagok átvétele személyesen történik illetve egy személyes nevezési napot 2021. augusztus 13-án, pénteken tartunk. VISZONT MINDENKIT KÉRÜNK, hogy a nevezési csomagért és a nevezéshez is egyénileg a felelős személy érkezzen! Azaz adott hajó nevezési csomagját is egy ember/hajó vegye át és a helyszíni nevezésen is egy – a felelős és aláírásra jogosult – személy vegyen részt. Nem kérünk sportorvosi igazolást, de közösségi eseményeket csak egészséges állapotban jelenjetek meg! Ezt köszönjük!

 A kormányosi értekezlet időpontja később kerül kiírásra, de itt is kérünk mindenkit, hogy ugyan kötelező távolság tartás e hírlevés írásakor most éppen nincs, de arra hajónként szintén egy személy érkezzen, ha kérdése van a versenyutasításokhoz és majd megjelenő versenykiírásokhoz képest. A lényeg vigyázzunk egymásra és élve tovább a mindennapokat, de ne adjunk nagyobb esélyt a járvány második hullámának.

Az ünnepélyes díjátadót megtartjuk így az egész rendezvény területet kvázi ennek rendeljük alá, hogy mindenki biztonságos távolságot tartva a többiektől e részt vehessen. A versenyzői vacsorát idén már megtervezzük tartani, de a folyton változó járványügyi szabályozások miatt erről még később adnánk biztos hírt. Annál is inkább mert a vacsora és annak csatolt költségei jelentősen befolyásolják a verseny szervezési költségeket, így nyilván a nevezési díjakat is.

A 2021. évben szervezők ha tudnak ingyenes vendéghelyet azt biztosan csak indokolt és korlátozott számban lesz elérhető, vitorlás tárolói hely viszont idén sem lesz. Ez utóbbi esetében sajnos a díjátadóhoz szükséges teljes helyigényünkön felül a korábbi évek pár versenyzőt érintő tapasztalatai és ebből származó konfliktusok is a járványtól és adott helyzettől függetlenül ennek újragondolására ösztökéltek volna bennünket. Az ingyenes parkolót már 2019-ben sem tudtunk kigazdálkodni a szponzorációs díjakból, hiszen a rendkívül alacsony nevezési díjak a verseny hatóságok által előír, formában történő lebonyolítását sem fedezik, nemhogy a – más versenyek által magasabb nevezési díj mellett sem biztosított plusz - juttatásokat a versenyzők felé. Tehát parkolni a kikötő 50-200 méteres távolságában továbbra is Zamárdi hatályos parkolási rendje és díjszabása szerint lehetséges. A 2021. évben azt a rohanó infláció és árak mellett kellett mérlegelnünk, hogy szakítva a hagyományokkal jelentős drasztikussággal emelünk a nevezési díjakon, vagy kompromisszumot kötve olyan rendkívül költséges és nem a versenyszervezés szerves részét képező – egyéb versenyeken - dolgokat elengedünk, mint a fent fel soroltak. Ezügyben arra jutottunk, hogy a szponzorációs díjakat inkább a verseny tényleges lebonyolításra fordítjuk elkerülve a drasztikus nevezési díj emelést. A megértést köszönjük!

Biztosan megtartjuk viszont a versenyek lebonyolításán kívül a szponzorációk által biztosított értékes és szokatlanul széleskörű díjazásokat, az online nevezést, az ünnepélyes díjátadót és a jó hangulatot! Természetesen a hajók le sólyázására is lesz lehetőség továbbra is a helyszínen.

A legjobbak, legjobb lehetősége – DELL” díjak

Egytestű és a kéttestű hajóosztályok első helyezettjei közt talál gazdára a DELL tárgydíja. Azaz az előző évhez hasonlóan az esélyegyenlőség jegyében nem az abszolút nyertesek kapják alanyi jogon a legértékesebb tárgyi díjazást. Egytestű önálló első helyezettjei közt a DELL XPS 13 legújabb fejlesztése, míg a kéttestű hajóosztályok első helyezettjei közt a Dell G15 játékra tervezett laptopja talál új felhasználójára. A versenyeink hagyománya, hogy az egytestű és kéttestű hajóosztályok abszolút és hajóosztályonként is külön értékeléssel versenyeznek ez természetesen a DELL értékes tárgyi díjazása mellett megmarad. A Svert Kupa – DELL Ifjúsági túraversenyen a fiatalok is értékes fődíjakért versenyezhetnek külön egy és kéttestű értékelésben ezek az abszolút első helyek tekintetében a DELL Alienware gamer hadsetje és gamer egere lesz, amelyeket a cég kimondottan játékhoz tervezett. 2021-ben 2 db Gaming hátizsák is jár hozzá A termékekről és azok garanciájáról a DELL kiemelt disztribútora a HRP Európa Kft gondoskodik a versenyzők felé, míg a önálló hajóosztályok és különdíjak esetében a tárgyi díjazásról a versenyek többi szponzora gondoskodik. 2021-ben velünk tart a Wellis Magyarország Zrt is, és a Wellensteyn Magyarország Kft is.

A Svert Kupa hagyománnyal rendelkezik Zamárdi város és a Balaton életében, hiszen az első ilyen nevű vitorlásversenyt 1929-ben rendezték meg itt nagy sikerrel. A hagyomány 2015-ben sikeresen újjáéledt. 2015-ben 67 hajó indult a Svert Kupáért 2016-ban már 122 nevező hajóval, azaz a második alkalomra a létszámunk majdnem megkétszereződött. 2017-ben pedig a viharos szeles hétvége ellenére 184 nevezés érkezett és végül erős, de vitorlázható szélben a verseny is elrajtolt. 2018-ban, mint a IV. Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny, mint a II. Svert Kupa – NaturZitrone pályaverseny, mint az I. Svert Kupa – Ifjúsági verseny sikeresen lezajlott és a önálló felnőtt versenyek egyenként a nevezési szám tekintetében újabb rekordot is döntöttek. A Svert Kupa- MVSZ Jolle25 ranglistaverseny, amely a DELL túraverseny berkein belül került megrendezésre szintén rég látott magas nevezési és részvételi számmal rajtolt el. A 2019-es évben töretlen nevezési kedvel zajlottak a túraversenyek, míg a 2020-as év a járvány befolyásolta, így a részvétel ugyan magas volt, de a távolság tartás jegyében a versenyzői vacsorát nem tartottuk meg, hanem az ünnepélyes díjátadó területét növeltük. A 2021-es évben a járvány még mindig velünk van, szerencsére a Svert Kupa a jelenlegi járványügyileg hatályos előírások alapján megtartható. Zamárdi kikötő infrastruktúrájának még mindig fennálló hiányosságit anyagi lehetőségeinken belül igyekszünk idén is megoldani, hogy legyen vendéghely a – kizárólag – a messzebbről érkező és parton nem tárolható hajóknak, illetve a versenyre kifutó hajók felszereléséhez.  

A VII. Svert Kupa – DELL túraverseny 2021. augusztus 14-én bont vitorlát Zamárdiban, csak úgy, mint a külön pályán és versenyben rajtoló Svert Kupa Ifjúsági – DELL túraverseny. Idén veletek, ugyanitt!

A verseny célja: a balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás, mint sport népszerűsítése ezáltal az egészséges életmódra ösztönzés. Egyben az 1929-ben első alkalommal megrendezett Svert Kupa sikeres újjáélesztését követően, annak hagyományőrző folytatása a Zamárdi menti vizeken. Az 1929-es indulással a Svert Kupa a Balaton legrégebbi - ma is aktív - vitorlásversenye. RÉSZTVEHETNEK: Összevont (svertes, kielsvertes hajók), illetve - külön értékelésben - többtestű, katamarán (maximum 30 nm alapvitorlafelülettel) rendelkező hajók. A versenyen olyan hajók vehetnek részt, amelyek 50 centiméteres merüléssel is hajózni, vitorlázni képesek (felhúzott svert, vagy kielsvert). Az abszolút befutókon kívül külön népszerűbb hajóosztályonkénti értékelés és különdíjazások vannak minden évben.

Verseny szervezői  e-mail: svertkupa@gmail.com

Hamarosan jelentkezünk további részletekkel és találkozzunk is augusztusban, Zamárdiban a Svert Kupán! www.svertkupa.hu