Elérkezett a Svert Kupák hete! Rekordszámú az online nevezés!

Szerző: admin | 2020-08-10 12:57

Elérkezett a Svert Kupák hete! Rekordszámú az online nevezés!

Idén egy különleges évben is sikerül megrendeznünk a VI. Svert Kupát Ez azért is különleges számunkra, mert a verővényes 1929-i évi nyáron elindult Svert Kupa a 1930-as évek elejei gazdasági válsága sodorta el, hogy aztán 2015-ben felébredjen álmából és sikeres újraélesztésével a Balaton legrégebbi ma is aktív versenye legyen a hazai tavak történelmi hajóinak, sőt a Svertes hajóknak a legnépszerűbb versenyévé nője ki magát. Tehát a hagyomány folytatódik augusztus 15-én Zamárdiban.

2020 év minden ember számára egy különleges év, hiszen túl a járvány első hullámán, de a vírustól és annak gazdasági hatásaitól nem elköszönve sok generáció egészen újszerű események tapasztalhatott meg nálunk és világszerte. Ezeket nem részleteznénk, hiszen a Svert Kupa nem erről szól, ahogy az augusztus 15- versenynap sem, de a velünk élő egyéb eseményeket nem lehet teljesen kizárni.

Minden idei év nehézségén túl tehát 2020. augusztus 15-én elrajtol a VI. Svert Kupa Zamárdi DELL túraverseny és a III. Svert Kupa- DELL Ifjúsági túraverseny Zamárdi párjainál. Ezt, jó részt a szervezők makacs hitén kívül – hiszen a Svert Kupa a tavaly óta idénre tervezett eredeti időpontban lesz megrendezve- és az ehhez szükséges szerencsén kívül a verseny kezdetektől névszponzorként támogató DELL-nek köszönhetjük. Az ő támogatása nélkül egészen biztos, hogy csak nevezési díjakból (vagy azok drasztikus emelése nélkül) a verseny nem rajtolhatna sem most sem az előző években. Természetesen köszönet a T-Systemsnek is, hogy az internetet és ahhoz szükséges eszközöket idén is biztosítja a verseny lebonyolításhoz és a Wellis Magyarország Kft-nek, a Vízvonal hajósboltnak és a Wellensteyn Magyar Képviseletének, hogy a már versenyzők által megszokott - és összességében egyáltalán nem kevés – hajóosztályokénti és külön tárgyi díjazásokról legalább nem kell lemondanunk.

A járvány miatt is viszont lemondtunk idén a közös versenyzői vacsoráról és támogatásaink anyagi visszaesése, de a rohamosan dráguló árak miatt kompromisszumként lemondtuk olyan kényelmi plusz szolgáltatásokról a verseny mellé, mint a jelentős értékű ingyenes vendégmóló, stb. amelyeket más versenyeknél egyébként se szoktak biztosítani. Azt nem tartottuk volna sportszerűnek, ha ezért drasztikus nevezési díjat emelünk mindenki felé, azok plusz díjfizetéséből, akik ezt igénybe veszik, meg a költségek töredéke sem jönne ki sajnos. Ezek tehát a rossz hírek, térjünk vissza a jókhoz.

A vitorlásverseny, ahol a vitorlázás szerette számít, és amelynek mindenki egyformán fontos szereplője

A versenykiírások már augusztus elején megjelentek mindekét verseny tekintetében.  Az ünnepélyes díjátadót és a jó hangulatot igyekszünk megőrizni, azaz ünnepélyes díjátadó lesz, ahova a hajók legénységeit és hozzátartozóit is várjuk. Igyekszünk úgy kihasználni a rendelkezésre álló területet a kikötő mellett, hogy a biztonságos távolságtartás – akinek erre igénye van – megtarthassa. Természetesen a hajók le sólyázására is lesz lehetőség továbbra is a helyszínen. Rátérnénk az idei versenyeket érintő információkra! A most lezárult online nevezésre rekordszámú, közel száz nevezés érkezett be, igaz idén a járvány helyzet miatt csak egy nevezési napot hirdettünk meg augusztus 14-e péntek 12-19 óráig zamárdi kikötőjébe. A vírus miatt azt is kértük, kérjük, hogy a nevezési napon illetve a kormányosi értekezleten hajónként csak 1 fő jelenjen meg.

 

„A legjobbak, legjobb lehetősége – DELL” és egyéb díjak

 

Az egyik legnagyobb változás a 2020-as évben a DELL által felajánlott rendkívül értékes egy és kéttestű fődíjakat érinti!  A hagyományoknak megfelelően az abszolút győztesek külön értékelés alapján egy és kétestű értékes tárgynyereményeit továbbra is a DELL biztosítja, mint a verseny kezdetőktől kitartó - e tekintetben és termékeiben a megbízhatóságáról ismert – névszponzora. A DELL magyarországi disztribútorával a HRP Europe Kft. -vel együttműködve.

 A 2020-as évben csavartunk egyet a szokásokon! A DELL által egy és kétestűek számára biztosított nagy értékű számítógépek nem az abszolút győztest illető fődíj lesz, hanem a legjobbak, legjobb lehetősége” elvet követve az önálló hajóosztályok legjobbjai közül kerül „kisorsolásra” az ünnepélyes díjátadón! Mit jelent ez?

Sokat agyaltunk azon, hogy tudjuk megőrizni a Svert Kupa amatőr jellegét és hangulatát, amelyen nem csak profi vitorlázók, hanem amatőrök is szívesen versenyeznek. Ez eddig évről évre sikerült. Ugyanakkor mindenki teljesítményének, vitorlás tudásának szeretnénk egyenlő eséllyel biztosítani, hogy fődíj számára is elérhető legyen. Hiszen az emberek tudását, szakértelmét a vitorlázáshoz, annak szeretetéhez tiszteletéhez nem az határozza meg kinek milyen típusú hajója van. Az csak a technikai rész, amelyet szeretnénk, ha egészséges egyensúlyban maradna a jövőben a vitorlázáshoz szükséges embert technikával, tudással. Ezen oknál fogva őriztük a Svert Kupát évekig annak is aminek anno éltre kelt és amiért újjáélesztettük. A svertes hajók hagyományának tiszteletét és a vitorlázás, mint élmény népszerűsítését.

 

Azaz számunkra ez nem csak szlogen, hanem hitvallásként maradt meg: „A verseny célja: a balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás, mint sport népszerűsítése ezáltal az egészséges életmódra ösztönzés”, még ha voltak és kezdeményezek, hogy bővítsük ki tőkehajósoknak, nagyobb hajók számára, hogy úgy még nagyobbá, nagyobb létszámúvá nője ki magát a verseny. Nekünk és reméljük nektek is így jó, ahogy van, csak Svertes hajók népszerű és jó hangulatú versenyének. A DELL értékes tárgyi díjazása tehát felkeltette sokak érdeklődését, azt viszont tudtuk, hogy ha ezt az irányt vennénk, akkor elvesznek a verseny igazi célja. Ezért is csavartunk egyet az eddigieken és köszönjük a DELL-nek, hogy ebben partnerünk volt és az elvet támogatva lehetővé tette számunkra ezt a mára már szükségesnek tűnő változtatást.

Így az idei évben az abszolút győztesek egy és kéttestű különértékelt DELL tárgynyereménye és az hajóosztályonkénti értékelés - más szponzoraink által biztosított tárgynyereményekkel –meg marad.  A DELL két ultrabookját viszont az önálló hajóosztályok első helyezettjei közt fogjuk kisorsolni a helyszínen! Az egy és kétestű hajosztályokat egyelőre továbbra - ebben is - is külön értékelve. 

Ezzel minden svertes jolle hajóosztály legjobb képviselője egyenlő eséllyel indul, a versenyek fődíjaiért A versenyek kiírásait utasításait később tesszük részletesen közzé és a fenti változás az ifjúsági versenyt nem érinti, annak továbbra is DELL abszolút nyertes tárgyi díjazása lesz.

 

Marad tehát svertes hajók és a vitorlázás tiszteletének hagyománya és találkozzunk augusztus 15-én Zamárdiban! Egyéb infókat pedig keressétek a közösségi média oldalainkon, vagy a www.svertkupa.hu oldalon! Jó szelet!